Na początku te babeczki z przekąskami zaskakują swoim wyglądem – nieczęsto można znaleźć tak bogaty zielony odcień ciasta. Ale potem jeszcze bardziej zaskakują kompozycją, ponieważ ciasto jest przygotowywane z pokrzywy. Aby zrównoważyć smaki, dodaję również imbir i przyprawy!
Składniki
- pokrzywa - 100 g
- mąka - 1.5 szklanki
- Olej roślinny - 3 art.
- jaja kurze - 3 kawałki
- śmietana - 3 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 1.5 łyżeczka
- cukier - 0.5 szklanki
- sól - 0. CZ. l.
- mielony imbir - 1 łyżeczka
- biały pieprz (mielony) – 0.5 CZ. l.
- kardamon (mielony) – 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz liście pokrzywy, włóż do wrzącej wody i gotuj przez 5-7 minut, a następnie wrzuć do durszlaka.
Zmiel je blenderem do uzyskania gładkości i wymieszaj.
Dodaj jajka, ubij i stopniowo wprowadzaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Następnie dodaj śmietanę, masło, cukier, sól i wszystkie przyprawy i wymieszaj ciasto. Będzie umiarkowanie gęsty.
Wlej ciasto do foremek i piecz przez 20-25 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy