pieczenie 11.02.2022

babeczki z pokrzywą i imbirem

40 min
4 porcje
Babeczki z pokrzywą i imbirem
Natalia Arugula, stock.adobe.com
0

Na początku te babeczki z przekąskami zaskakują swoim wyglądem – nieczęsto można znaleźć tak bogaty zielony odcień ciasta. Ale potem jeszcze bardziej zaskakują kompozycją, ponieważ ciasto jest przygotowywane z pokrzywy. Aby zrównoważyć smaki, dodaję również imbir i przyprawy!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz liście pokrzywy, włóż do wrzącej wody i gotuj przez 5-7 minut, a następnie wrzuć do durszlaka.

Zmiel je blenderem do uzyskania gładkości i wymieszaj.

Dodaj jajka, ubij i stopniowo wprowadzaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Następnie dodaj śmietanę, masło, cukier, sól i wszystkie przyprawy i wymieszaj ciasto. Będzie umiarkowanie gęsty.

Wlej ciasto do foremek i piecz przez 20-25 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy