Ta uczta jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczna i zdrowa. Używam tylko dojrzałych jagód czarnej porzeczki, bez pestek i skórki. Pozwala to uzyskać gładszą i bardziej jednolitą galaretkę. Mówię Ci, jak jest to wygodniejsze i łatwiejsze do osiągnięcia.
Składniki
- czarna porzeczka - 1.5 kg
- żelatyna - 20 g
- woda - 200 ml
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Porzeczki zalać połową wody, dusić do miękkości i zmielić przez sito.
Rozcieńczyć żelatynę w pozostałej wodzie.
Dodaj cukier do porzeczek, zagotuj i gotuj przez 10 minut.
Wlej żelatynę, wymieszaj i zdejmij galaretkę z ognia.
Zwiń go na zimę w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy