Nadszedł czas, aby urozmaicić klasyczne przepisy. Na przykład uzupełnij zwykły dżem wiśniowy orzechami włoskimi. Ze względów bezpieczeństwa zalecam usuwanie nasion z wiśni. W przeciwnym razie wszystko jest proste i szybkie.
Składniki
- wiśnia - 1 kg
- cukier - 1 kg
- orzechy włoskie - 1 szklanka
- woda - 1 szkło
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj wiśnie pod bieżącą wodą, usuń pestki.
W głębokim rondlu połącz wodę i cukier, gotuj przez 2 minuty.
Wlej wiśnie do syropu i gotuj przez 5 minut.
Orzechy włoskie suszyć przez kilka minut na patelni i wsypać na patelnię z wiśniami. Gotuj wszystko razem przez 10 minut na małym ogniu.
Włóż dżem do przygotowanego pojemnika, zamknij pokrywki i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy