dżem irgi

45 min
10 porcji
Dżem irgi
Fotema, stock.adobe.com
0

Dzisiaj podzielę się niezwykłym przepisem na dżem irgi. Ta jagoda zawiera wiele witamin i składników odżywczych, co oznacza, że dżem z niej jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Taki przysmak wesprze odporność podczas przeziębień, pomoże w bólu gardła i bezsenności.

Składniki

  • Irga - 1 kg
  • cukier - 1 kg
  • woda - 250 ml
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj jagody, spłucz pod bieżącą wodą i lekko osusz.

Zagotuj syrop: na patelni połącz cukier i wodę i na małym ogniu, mieszając, podgrzewaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Umieść jagody we wrzącym syropie, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.

Kilka minut przed gotowaniem wprowadź kwas cytrynowy, wymieszaj.

Wlej wrzący dżem do przygotowanych sterylnych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy