Dzisiaj podzielę się niezwykłym przepisem na dżem irgi. Ta jagoda zawiera wiele witamin i składników odżywczych, co oznacza, że dżem z niej jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Taki przysmak wesprze odporność podczas przeziębień, pomoże w bólu gardła i bezsenności.
Składniki
- Irga - 1 kg
- cukier - 1 kg
- woda - 250 ml
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj jagody, spłucz pod bieżącą wodą i lekko osusz.
Zagotuj syrop: na patelni połącz cukier i wodę i na małym ogniu, mieszając, podgrzewaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Umieść jagody we wrzącym syropie, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.
Kilka minut przed gotowaniem wprowadź kwas cytrynowy, wymieszaj.
Wlej wrzący dżem do przygotowanych sterylnych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.