Ponure zimowe dni będą przyjemniejsze, jeśli spiżarnia ma zapasy dżemu brzoskwiniowego. Każda gospodyni ma swój ulubiony przepis. Lubię robić ten dżem bez pestek. Aby nie cierpieć przez długi czas z puszystą skórką owoców, proponuję natychmiast ją usunąć.
Składniki
- brzoskwinie - 2 kg
- cukier - 1 kg
- kwas cytrynowy - 1 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz brzoskwinie, usuń pestki.
Zmiel brzoskwinie w blenderze lub przepuść przez maszynkę do mięsa.
Dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na 1 godzinę.
Umieść garnek na małym ogniu i gotuj przez 5 minut.
Dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 5 minut. Włóż dżem do wysterylizowanych słoików, zwiń i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy