kompot z agrestu i jabłek na zimę

35 min
2 porcje
Kompot z agrestu i jabłek na zimę
0

Jeśli masz własny domek z małym ogrodem, wiesz dokładnie, jak hojne są czasami zbiory agrestu. Nie zawsze jest oczywiste, co z tym zrobić w takich ilościach. A oto jeden ze świetnych pomysłów-kompot z jabłek i agrestu na zimę.

Składniki

  • jabłka - 600 g
  • agrest - 500 g
  • cukier - 300 g
  • woda - 2-3 L
  • kwas cytrynowy - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój jabłka w plasterki i włóż do słoików.

Dodaj agrest i zalej wszystko wrzącą wodą.

Przykryj pokrywkami i pozostaw na 10 minut.

Odcedź i ponownie zagotuj z cukrem.

Dodaj kwas cytrynowy do syropu, wlej kompot i zwiń słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy