dżem dyniowo-jabłkowy

35 min
12 porcji
Dżem dyniowo
zoryanchik, stock.adobe.com
0

Zwykle Dynia rośnie bardzo duża, a gospodynie domowe często zastanawiają się, gdzie wydać większość. Proponuję ugotować dżem dyniowo-jabłkowy. Jest wygodny w użyciu jako nadzienie do ciast, bajgli i bułek.

Składniki

  • Dynia (miazga) – 2 kg
  • jabłka - 1 kg
  • cukier - 2 kg
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • woda - 250 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój jabłka na ćwiartki, obierz i posiekaj.

Pokrój miąższ dyni na małe kawałki.

Włóż wszystko do dużego rondla, przykryj cukrem i odłóż na bok na 1 godzinę.

Postaw garnek na małym ogniu, wlej wodę i gotuj przez 20 minut.

Puree masę za pomocą blendera zanurzeniowego.

Dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 5 minut, często mieszając.

Rozłóż gorący dżem na czystych, suchych słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy