W sezonie konserwatorskim nie zapomnij ugotować języka teściowej z cukinii na zimę. Nie musisz majstrować przy rolkach. Lubię kroić warzywa w kostkę. Okazuje się, że wszystko jest tak samo smaczne, tylko kilka razy szybciej. Spróbuj I ty!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię pokrój w Krótkie Kostki i włóż do miski o odpowiedniej wielkości. Jeśli cukinia jest młoda, skórka jest opcjonalna.
Paprykę przekrój na pół, usuń szypułki i nasiona, posiekaj. Zetrzyj marchewki, obierz cebulę i drobno posiekaj. Obierz czosnek i przepuść przez maszynę do mięsa.
U podstawy pomidorów wykonaj nacięcie w kształcie krzyża, włóż warzywa do durszlaka i zalej wrzącą wodą. Ostrożnie zdejmij skórkę, posiekaj pomidory.
W rondlu o odpowiedniej wielkości połącz cukinię, paprykę, marchewkę, cebulę, pomidory, czosnek, sól i przyprawy. Przykryj warzywa pokrywką i odstaw na 1 godzinę. W tym czasie będą dobrze nasączone i dadzą dużo soku.
Ustaw garnek na małym ogniu i gotuj przez 10 minut od momentu wrzenia. Podczas gotowania delikatnie mieszaj, aby masa się nie przypaliła, ale także uważaj, aby nie rozgnieść warzyw.
Wlej ocet, ponownie wymieszaj i natychmiast włóż sałatkę do czystych, suchych słoików. Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć grubym ręcznikiem na jeden dzień.