Jeśli masz szczęście mieszkać w miejscach, w których rosną egzotyczne owoce, koniecznie zrób dżem z żółtych fig. Ta odmiana słynie z delikatnej Skórki. Nie trzeba go ciąć, co oznacza, że proces przygotowawczy jest znacznie uproszczony.
Składniki
- figi (żółty) – 2 kg
- cukier - 1,2 kg
- sok z cytryny - 50 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Odetnij twarde kucyki z fig.
Przełóż owoce przez maszynkę do mięsa lub zmiel w blenderze.
Dodaj cukier i odłóż na bok na 1 godzinę.
Umieść na małym ogniu, gotuj przez 10 minut i odstaw na 40-60 minut.
Ponownie zagotuj masę, wlej sok z cytryny i gotuj przez 5-7 minut, często mieszając.
Napełnij sterylizowane słoiki gorącym dżemem i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy