Żółty dżem figowy

25 min
8 porcji
Dżem z żółtych fig
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Jeśli masz szczęście mieszkać w miejscach, w których rosną egzotyczne owoce, koniecznie zrób dżem z żółtych fig. Ta odmiana słynie z delikatnej Skórki. Nie trzeba go ciąć, co oznacza, że proces przygotowawczy jest znacznie uproszczony.

Składniki

  • figi (żółty) – 2 kg
  • cukier - 1,2 kg
  • sok z cytryny - 50 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Odetnij twarde kucyki z fig.

Przełóż owoce przez maszynkę do mięsa lub zmiel w blenderze.

Dodaj cukier i odłóż na bok na 1 godzinę.

Umieść na małym ogniu, gotuj przez 10 minut i odstaw na 40-60 minut.

Ponownie zagotuj masę, wlej sok z cytryny i gotuj przez 5-7 minut, często mieszając.

Napełnij sterylizowane słoiki gorącym dżemem i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy