Po raz pierwszy wypróbowałem tę wersję kęsa porzeczki u sąsiada. Tylko ona drobno tnie miętę, więc cząsteczki pozostają. Oferuję ci własną wersję galaretki z czerwonej porzeczki z miętą. Jak dla mnie wszystko jest po prostu idealne!
Składniki
- czerwona porzeczka - 2 kg
- cukier - 2 kg
- mięta - 5 gałązki
- kwas cytrynowy - na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel przygotowane jagody w blenderze.
Przetrzyj powstałą masę przez sito, aby usunąć skórki i pestki.
Dodaj cukier, związane łodygi mięty i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
Wyjmij gałązki mięty i wyrzuć. Już nadali dżemowi smak, więc nie będą już potrzebne.
Dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 5 minut. Włóż do przygotowanych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy