Pieczenie całej ryby jest o wiele łatwiejsze niż na pierwszy rzut oka. Zwłaszcza jeśli już poradziłeś sobie z jego czyszczeniem. Opowiem ci na przykładzie różowego łososia, który jest również szybko gotowany, jak każda czerwona ryba. Świetna opcja dla tych, którzy gotują coś takiego po raz pierwszy!
Składniki
- różowy łosoś - 1 rzecz
- oliwa z oliwek - 1 art.
- rozmaryn - 1 gałązka
- tymianek - 1 gałązka
- sól morska - 0.5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0.5 łyżeczka
- mielona kolendra - 0.5 łyżeczka
- czosnek - 2 ząbki
- cytryna - 0.5 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść i dokładnie umyj różowego łososia, natrzyj olejem i wszystkimi przyprawami.
Włóż grubo posiekany czosnek, plasterki cebuli i część ziół do brzucha.
Ułóż pozostałe zioła na wierzchu ryby i zawiń wszystko w folię.
Piecz różowego łososia w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 20 minut w folii, a następnie rozpakuj.
Piecz przez kolejne 10-15 minut, w zależności od wielkości ryby.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy