W zaledwie 40 minut można łatwo przygotować kompletny posiłek składający się z obfitego przystawki i aromatycznego sosu. W tym przepisie szczegółowo opisuję proces gotowania owsianki jęczmiennej z warzywami i sosem.
Składniki
- kasza jęczmienna - 400 g
- woda (filtrowane) – 900 ml
- masło - 100 g
- mąka - 1 art.
- pieczarki - 300 g
- pomidory - 1 rzecz
- zielony groszek - 1 szklanka
- cebula - 1 rzecz
- rosół z kurczaka - 200 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- Zieleń - 3 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wlej kaszę na sito i dokładnie spłucz pod bieżącą wodą.
Wlej kaszę jęczmienną i sól do wrzącej wody. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Dodaj połowę masła, wymieszaj i zdejmij z ognia. Owinąć patelnię ciepłym ręcznikiem na pół godziny.
Pokrój pieczarki, pomidora i obraną cebulę.
Roztop pozostałe masło na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj pomidora, pieczarki i kontynuuj gotowanie, aż wilgoć wyparuje.
Dodaj mąkę, gorący bulion, zielony groszek, mielony pieprz i sól. Dusić wszystko razem przez 5 minut.
Podawaj gotową owsiankę, polewając sosem i posypując drobno posiekaną natką pietruszki.