Moja sąsiadka gotuje na patelni po prostu niesamowite gołąbki. Całe wejście słyszy apetyczny aromat, ale przepis na to danie powiedziała tylko mnie. Dzisiaj z przyjemnością dzielę się nim z wami. Przygotuj żeliwną patelnię!
Składniki
- kapusta (Biała) – 1 Kochan
- bulion mięsny - 600 ml
- ziele angielskie - 3 groszek
- Pasta pomidorowa - 5 art.
- sól - do smaku
- mielona wieprzowina - 300 g
- ryż - 1 szkło
- jaja kurze - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- Olej roślinny - 40 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wytnij łodygę i przenieś kapustę do garnka z wrzącą wodą.
Okresowo wyjmuj kapustę z patelni i zdejmij liście widelcem. Powtarzaj kroki, aż usuniesz wszystkie odpowiednie liście.
Ryż opłucz pod bieżącą wodą, włóż do głębokiej miski i zalej wrzącą wodą przez 15 minut.
Obierz cebulę i pokrój, zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.
Wybierz połowę smażenia do nadzienia, do reszty dodaj koncentrat pomidorowy, bulion, ziele angielskie i sól. Gotuj przez 10 minut.
Połącz mięso mielone, ryż, jajko, smażenie, zmielony czarny pieprz i sól.
Połóż trochę nadzienia na krawędzi liścia kapusty i zwiń go kopertą. Powtórz procedurę z pozostałymi liśćmi.
Umieść gołąbki na dużej patelni, wlej smażony pomidor, przykryj i gotuj przez 50 minut na małym ogniu.
Pozostaw gotowe gołąbki pod pokrywką na kolejne 15 minut.