dania główne 22.01.2022

Gołąbki z mielonym mięsem na patelni

1 godz. 20 min.
6 porcji
Gołąbki z mielonym mięsem na patelni
ld1976, stock.adobe.com
0

Moja sąsiadka gotuje na patelni po prostu niesamowite gołąbki. Całe wejście słyszy apetyczny aromat, ale przepis na to danie powiedziała tylko mnie. Dzisiaj z przyjemnością dzielę się nim z wami. Przygotuj żeliwną patelnię!

Składniki

dla gołąbków:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wytnij łodygę i przenieś kapustę do garnka z wrzącą wodą.

Okresowo wyjmuj kapustę z patelni i zdejmij liście widelcem. Powtarzaj kroki, aż usuniesz wszystkie odpowiednie liście.

Ryż opłucz pod bieżącą wodą, włóż do głębokiej miski i zalej wrzącą wodą przez 15 minut.

Obierz cebulę i pokrój, zetrzyj marchewki na grubej tarce.

Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.

Wybierz połowę smażenia do nadzienia, do reszty dodaj koncentrat pomidorowy, bulion, ziele angielskie i sól. Gotuj przez 10 minut.

Połącz mięso mielone, ryż, jajko, smażenie, zmielony czarny pieprz i sól.

Połóż trochę nadzienia na krawędzi liścia kapusty i zwiń go kopertą. Powtórz procedurę z pozostałymi liśćmi.

Umieść gołąbki na dużej patelni, wlej smażony pomidor, przykryj i gotuj przez 50 minut na małym ogniu.

Pozostaw gotowe gołąbki pod pokrywką na kolejne 15 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy