dania główne 22.01.2022

pieczona makrela z ziołami

1 godz. 0 min.
3 porcje
Pieczona makrela z ziołami
timolina, stock.adobe.com
0

Ryba z ziołami to już klasyka, a zioła można przyjmować bardzo różne. Nie tylko tymianek i rozmaryn są odpowiednie do tych potrzeb. Co więcej, są trochę specyficzne i nie wszystkim się to podoba. W tym przypadku istnieje bardziej znana i nie mniej smaczna opcja – makrela z prostą i znaną pietruszką.

Składniki

  • makrela - 3 kawałki
  • pietruszka - 1 pęczek
  • sok z cytryny - 3 łyżeczka
  • czosnek - 3 ząbki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Drobno posiekaj natkę pietruszki i czosnek.

Obierz i wypatrosz tusze makreli i włóż zielenie do brzucha.

Natrzyj rybę solą, skrop olejem i piecz pod folią przez 40 minut w 180 stopniach.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy