Dzisiaj przygotujemy zapiekankę z twarogu z mandarynkami i cynamonem. Pamiętaj, aby dodać skrobię kukurydzianą - ustabilizuje soczyste owoce i zapewni odpowiednią gęstość. W przepisie jest jeszcze coś ciekawego, Przeczytaj i zanotuj!
Składniki
- twaróg - 600 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- śmietana (15% tłuszczu) – 50 g
- Manka - 2 art.
- mandarynki (średni) – 2 kawałki
- skrobia kukurydziana - 1 art.
- esencja waniliowa - 1 kropla
- mielony cynamon - 0,5 CZ. l.
- cukier - pół szklanki
- sól - 0,25 łyżeczka
- masło - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Mandarynki opłucz wrzącą wodą i osusz ręcznikiem.
Z jednej mandarynki pokrój kilka ładnych kółek i odłóż na bok. Resztę obrać ze skórki, folii i zmielić w blenderze.
Dwukrotnie przetrzyj twaróg przez sito.
Ubij jajka z cukrem i solą na puszystą pianę.
Połącz twaróg, śmietanę, jajka, posiekane mandarynki, esencję waniliową, semolinę i mielony cynamon.
Posyp skrobią kukurydzianą, ponownie dobrze wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aby płatki trochę puchły.
Włóż masę do wysmarowanej tłuszczem formy i wyślij na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Udekoruj gorącą zapiekankę plasterkami mandarynki i polej pozostałym stopionym masłem. Dzięki temu na wierzchu tworzy się apetyczna skorupa.