Istnieje wiele ciekawych przepisów na pieczone skrzydełka. Ta opcja gotowania, moim zdaniem, najlepiej podawać jako samodzielne danie. Możesz dodać lekką sałatkę, której smak nie będzie rozpraszał.
Składniki
- skrzydełka z kurczaka - 800 g
- wino - 2 art.
- ketchup (ostry) – 4 art.
- Olej roślinny (do smarowania blachy do pieczenia) – 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój skrzydełka z kurczaka na stawy i włóż do miski.
Osobno wymieszaj wino, keczup, mielony pieprz, cukier i sól.
Wymieszaj skrzydełka z przygotowaną marynatą, przykryj folią spożywczą i pozostaw do marynowania na 1 godzinę.
Wyłóż blachę do pieczenia folią, posmaruj masłem i ułóż skrzydełka.
Piecz przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy