Planujesz rodzinne wakacje? Świetna wymówka, aby ugotować pieczonego pstrąga z warzywami. Piękne danie nie pozostanie bez uwagi. Jasne warzywa, przepyszne ryby i pyszny aromat przypadną do gustu wszystkim. I będziesz zadowolony z prostoty i szybkości gotowania!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść pstrąg z drobnych łusek, usuń skrzela, wypatrosz, spłucz i osusz ręcznikami papierowymi.
Natrzyj rybę solą, tymiankiem i odłóż na bok na 10 minut.
Dodaj sok z cytryny, połowę oliwy z oliwek i jeszcze raz wszystko dobrze posmaruj.
Posiekaj paprykę i obrane ziemniaki. Podziel brokuły na różyczki.
Umieść wszystkie warzywa w osobnej misce, dodaj sól, zmielony pieprz, pozostały olej i delikatnie wymieszaj.
Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, ułóż pstrąga, ziemniaki, pomidory, paprykę i brokuły.
Przykryj folią i wyślij na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Zdejmij folię i piecz przez kolejne 10 minut, aż pojawi się złoty kolor.
Podawaj rybę, dekorując posiekanym koperkiem i liśćmi bazylii.