Kapsaicyna, która znajduje się w ostrej papryce, doskonale spełnia rolę konserwanta. Z tego powodu adjika z ostrej papryki jest doskonale przechowywana nawet bez gotowania. Ocet, który jest dodawany w tym przepisie, jest bardziej przeznaczony do zmiany smaku przedmiotu obrabianego.
Składniki
- ostra czerwona papryka - 500 g
- czosnek - 100 g
- ocet - 2 art.
- kozieradka - 0,5 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ostrą paprykę na pół i obierz nasiona.
Rozłóż czosnek na ząbki i obierz.
Zmiel ostrą paprykę i czosnek w blenderze.
Dodaj sól, przyprawy, ocet i dobrze wymieszaj.
Włóż Adjikę do czystych, suchych słoików, szczelnie zamknij pokrywkami i przenieś do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy