dżem agrestowy z pomarańczą i orzechami włoskimi

35 min
14 porcji
Dżem agrestowy z pomarańczą i orzechami włoskimi
Elenglush, stock.adobe.com
0

Taki dżem można podawać jako wyśmienity deser. Jagody idealnie komponują się z cytrusowym aromatem i słodkimi orzechami. Robię dżem agrestowy z pomarańczami i orzechami włoskimi od wielu lat z rzędu i wcale się nie nudzi!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pomarańcze sparzyć wrzącą wodą, obrać i drobno posiekać.

Agrest obrać z suchych ogonów, opłukać i przepuścić przez maszynkę do mięsa.

Wymieszaj oba półfabrykaty, dodaj cukier i gotuj przez 10 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

Osusz orzechy włoskie na patelni i posiekaj w blenderze.

Zagotuj dżem, dodaj orzechy i kwas cytrynowy, gotuj przez 10 minut. Napełnij czyste, suche słoiki gorącym dżemem, zwiń i odwróć do góry nogami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy