Taki dżem można podawać jako wyśmienity deser. Jagody idealnie komponują się z cytrusowym aromatem i słodkimi orzechami. Robię dżem agrestowy z pomarańczami i orzechami włoskimi od wielu lat z rzędu i wcale się nie nudzi!
Składniki
- agrest - 2 kg
- pomarańczowy - 1 kg
- orzechy włoskie - 1 kg
- cukier - 2 kg
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomarańcze sparzyć wrzącą wodą, obrać i drobno posiekać.
Agrest obrać z suchych ogonów, opłukać i przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Wymieszaj oba półfabrykaty, dodaj cukier i gotuj przez 10 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Osusz orzechy włoskie na patelni i posiekaj w blenderze.
Zagotuj dżem, dodaj orzechy i kwas cytrynowy, gotuj przez 10 minut. Napełnij czyste, suche słoiki gorącym dżemem, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy