Na początku może się wydawać, że naleśniki budyniowe są trudne do zrobienia, ale w rzeczywistości nie trzeba nawet niczego "gotować". Wystarczy wlać wrzącą wodę do półgotowanego ciasta i dobrze wymieszać. Naleśniki są delikatne, cienkie i wcale się nie rozrywają!
Składniki
- mąka - 2 szklanki
- jaja kurze - 2 kawałki
- mleko (ciepły) – 400 ml
- woda (wrząca woda) – 1 szkło
- cukier - 2 art.
- sól - 0,25 łyżeczka
- esencja waniliowa - 1 kropla
- Olej roślinny - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jajka wymieszać z solą, cukrem i lekko ubić mikserem lub trzepaczką.
Wlej połowę mleka, 1 łyżkę oleju roślinnego i wymieszaj.
Dodaj przesianą mąkę i zagniataj masę, aż będzie gładka.
Wlej pozostałe mleko i esencję waniliową. Wymieszaj trzepaczką lub łyżką.
Mieszając ciasto, wlej wrzącą wodę cienkim strumieniem. Dobrze zagnieść ciasto i odstawić na 5 minut.
Posmaruj patelnię olejem, wlej trochę ciasta i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni.
Smaż naleśnik na złoty kolor z obu stron. Powtórz kroki z pozostałym ciastem.