pieczenie 25.10.2022

naleśniki Budyniowe z mlekiem i wrzącą wodą

30 min
4 porcje
Naleśniki Budyniowe na mleku i wrzącej wodzie
fahrwasser, stock.adobe.com
0

Na początku może się wydawać, że naleśniki budyniowe są trudne do zrobienia, ale w rzeczywistości nie trzeba nawet niczego "gotować". Wystarczy wlać wrzącą wodę do półgotowanego ciasta i dobrze wymieszać. Naleśniki są delikatne, cienkie i wcale się nie rozrywają!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jajka wymieszać z solą, cukrem i lekko ubić mikserem lub trzepaczką.

Wlej połowę mleka, 1 łyżkę oleju roślinnego i wymieszaj.

Dodaj przesianą mąkę i zagniataj masę, aż będzie gładka.

Wlej pozostałe mleko i esencję waniliową. Wymieszaj trzepaczką lub łyżką.

Mieszając ciasto, wlej wrzącą wodę cienkim strumieniem. Dobrze zagnieść ciasto i odstawić na 5 minut.

Posmaruj patelnię olejem, wlej trochę ciasta i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni.

Smaż naleśnik na złoty kolor z obu stron. Powtórz kroki z pozostałym ciastem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy