Dlaczego nie rozpocząć dnia od pysznego śniadania? Przygotuj chrupiące rogaliki wieczorem, a rano po prostu zaparz świeżą kawę lub aromatyczną herbatę. Takie wypieki można podawać z miodem, skondensowanym mlekiem, dowolnymi słodkimi i pikantnymi nadzieniami.
Składniki
- ciasto francuskie - 500 g
- mleko (ciepły) – 40 ml
- cukier puder - 1 łyżeczka
- żółtka - 1 rzecz
- masło (miękka) – 30 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozmrozić ciasto francuskie w temperaturze pokojowej lub w kuchence mikrofalowej.
Rozwałkuj ciasto na odpowiednią grubość, poruszając się wyłącznie w jednym kierunku.
Pokrój Trójkąty na ten sam rozmiar i posmaruj masłem.
Zaczynając od szerokiej krawędzi, delikatnie zwiń luźne bułki.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i ułóż rogaliki. Pamiętaj, że znacznie wzrosną.
Połącz cukier puder, mleko i żółtko. Nasmaruj rogaliki powstałą mieszanką.
Piecz przez 10 minut w temperaturze 210 stopni, następnie zmniejsz do 180 stopni i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut.