Japońska herbata matcha jest ostatnio coraz częściej używana do gotowania. Nadaje ciastu niezwykły smak i piękny zielony kolor. Dziś ugotujemy z nim bujne pączki. Pamiętaj, aby przygotować produkty z wyprzedzeniem, aby miały czas na rozgrzanie.
Składniki
- mąka - 320 g
- herbata matcha - 1 łyżeczka
- jaja kurze - 1 rzecz
- proszek do pieczenia ciasta - 1,5 łyżeczka
- cukier - 3 art.
- sól - na czubku noża
- woda - 180 ml
- Olej roślinny (do smażenia) – 300 ml
- cukier - 300 g
- woda - 150 ml
- sok z cytryny - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij matchę wodą, której temperatura nie przekracza 75 stopni, ubij cappuccinatorem lub specjalną trzepaczką.
Przesiej mąkę dwukrotnie do szerokiej miski, dodaj proszek do pieczenia, sól i cukier.
Dodaj jajko, matchę, 2 łyżki oleju i zagnieść ciasto.
Rozwałkuj ciasto o grubości około 3 centymetrów, za pomocą specjalnego cięcia wyciśnij pączki.
Smażyć półfabrykaty w rozgrzanym oleju na złoty kolor i ułożyć na ręczniku papierowym.
Wymieszaj wodę i cukier, gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.
Wlej sok z cytryny, wymieszaj i lekko ostudź.
Pączki polej polewą cukrową. Do dekoracji można użyć płatków kokosowych, posypek do ciasta lub posiekanych orzechów.