dania główne 22.01.2022

Klasyczna owsianka perłowa na wodzie

55 min
4 porcje
Klasyczna owsianka perłowa na wodzie
pageseventeen, stock.adobe.com
0

Gotowanie pysznej i kruchej owsianki perłowej jest bardzo proste. Namocz grys przez noc, użyj ceramicznej patelni z grubym dnem i dokładnie przestrzegaj kroków opisanych w tym przepisie!

Składniki

  • jęczmień - 350 g
  • woda - 1 L
  • sól - do smaku
  • masło - 50 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wypłucz jęczmień, zalej zimną wodą i pozostaw na noc.

Zmień wodę, dodaj sól i gotuj przez 40 minut po ugotowaniu.

Dodaj masło, delikatnie wymieszaj i podgrzewaj przez kolejne 2 minuty.

Owinąć patelnię gotową owsianką ciepłym ręcznikiem na pół godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy