Jeśli potrzebujesz czegoś obfitego, mięsnego, a jednocześnie bardzo efektownego-Złap ten przepis. Nadziewana Dynia ozdobi każdą ucztę. Nadzienie jest bardzo delikatne, a pomarańczowy miąższ jest jeszcze bardziej aromatyczny. Radzę wziąć wieprzowinę, aby mięso mielone nie było suche.
Składniki
- Dynia - 1 rzecz
- mielona wieprzowina - 700 g
- papryka - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 4 ząbki
- Grzyby - 300 g
- Olej roślinny - 2 art.
- sos sojowy - 1 art.
- wino (biały) – 100 ml
- ser - 200 G
- pietruszka - 0.5 pęczek
- papryka - 1 art.
- sól - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0.5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj dynię, odetnij czapkę, delikatnie usuń nasiona i miąższ, a wnętrze natrzyj solą.
Podsmaż drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, dodaj marchewki z pieprzem i smaż do miękkości.
Podsmaż grzyby osobno i jeszcze raz osobno-mieloną wieprzowinę.
Wymieszaj warzywa z mięsem, wlej wino z sosem sojowym, Duś wszystko razem przez 5 minut i dopraw. Wyślij tam drobno posiekane warzywa.
Połóż dynię na blasze do pieczenia i wlej do niej trochę wody. Napełnij dynię nadzieniem, przykryj folią i piecz przez 2 godziny w 180 stopniach.
Zdejmij folię, przykryj dynię startym serem i włóż do piekarnika na kolejne 20 minut.