Wśród asortymentu dostępnych ryb makrela można nazwać jedną z najsmaczniejszych. Dania z niego są zawsze bardzo aromatyczne i apetyczne. Makrela w piekarniku jest szczególnie dobra. Minimum kłopotów, krótkie oczekiwanie i pyszna kolacja są już na stole.
Składniki
- makrela (duży) – 2 kawałki
- oliwa z oliwek - 1 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- tymianek (do podania) – 3 gałązki
- cytryna (do zgłoszenia) – pół
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wypatrosz makrelę, spłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
Pocieraj ryby wewnątrz i na zewnątrz solą, mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pozostaw do marynowania na 30 minut.
Wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny i dobrze posmaruj makrelę.
Owinąć rybę szczelnie folią i wysłać na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Ostrożnie rozpakuj folię i piecz przez kolejne 10 minut. Polecam włączyć tryb konwekcji.
Podawaj gotową makrelę z cytryną i gałązkami tymianku.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy