dania główne 22.01.2022

pieczona makrela w piekarniku

40 min
4 porcje
Pieczona makrela w piekarniku
Maxim Ślusarczuk, stock.adobe.com
0

Wśród asortymentu dostępnych ryb makrela można nazwać jedną z najsmaczniejszych. Dania z niego są zawsze bardzo aromatyczne i apetyczne. Makrela w piekarniku jest szczególnie dobra. Minimum kłopotów, krótkie oczekiwanie i pyszna kolacja są już na stole.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wypatrosz makrelę, spłucz i osusz ręcznikiem papierowym.

Pocieraj ryby wewnątrz i na zewnątrz solą, mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pozostaw do marynowania na 30 minut.

Wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny i dobrze posmaruj makrelę.

Owinąć rybę szczelnie folią i wysłać na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Ostrożnie rozpakuj folię i piecz przez kolejne 10 minut. Polecam włączyć tryb konwekcji.

Podawaj gotową makrelę z cytryną i gałązkami tymianku.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy