Jeśli wolisz gotować zapiekankę z ziemniaków pokrojonych na kawałki, musisz upewnić się, że się nie rozpadnie. Zwłaszcza jeśli idzie tam również mięso mielone z warzywami. Świetnym rozwiązaniem jest dodanie kilku jajek.
Składniki
- ziemniaki - 700 g
- mięso mielone - 400 g
- cebula - 1 rzecz
- cukinia - 1 rzecz
- papryka - 1 rzecz
- ser - 80 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- mleko - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj ziemniaki do połowy ugotowane i pokrój w kostkę.
Zmiel wszystkie warzywa i zetrzyj ser. Ubij jajka z mlekiem.
Podsmaż mięso mielone z cebulą do miękkości, dodaj paprykę, a po 3 minutach cukinię.
Smaż wszystko razem przez kolejne 7 minut.
Wymieszaj mięso mielone z ziemniakami i włóż do formy.
Napełnij masą jajeczną, posyp serem i wyślij zapiekankę do piekarnika na pół godziny w temperaturze 170 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy