Bardzo prosty przepis, który składa się z minimum składników i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Filet z okonia morskiego pieczony w piekarniku to świetne danie na rodzinny obiad.
Składniki
- okoń morski - 1 rzecz
- ziemniaki - 2 kawałki
- olej słonecznikowy - 1 art. l
- Pasta pomidorowa - 3 art. l
- czosnek - 1 ząbek
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 50 g
- woda - 1 szklanka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój obrane ziemniaki w cienkie plasterki. Umieść go w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia.
Dodaj cebulę pokrojoną w półpierścienie i startą marchewkę do ziemniaków.
Połóż filety z Lucjana na wierzchu. Sól i pieprz do smaku.
Aby przygotować sos, wymieszaj sos pomidorowy z wodą, dodaj sól i pieprz do smaku. Polej rybę sosem.
Przykryj folią i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyjmij rybę z piekarnika, usuń folię. Udekoruj danie według własnego uznania i gustu. Posyp natką pietruszki i czosnkiem przepuszczonym przez prasę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy