Uwielbiam gotować w powolnej kuchence! Dania są zawsze bogate, smaczne i pachnące. Pewnego dnia gotowałem w nim gołąbki. Oczywiście kapustę trzeba było ugotować w osobnym rondlu, ale smażę, sos i same gołąbki gotowałem już w powolnej kuchence.
Składniki
- kapusta (Biała) – 1 Kochan
- pasta pomidorowa - 50 g
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 3 groszek
- sól - do smaku
- woda (hot) – 1 l
- mięso mielone - 300 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- ryż - 1 szkło
- marchew (średni) – 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- Olej roślinny - 50 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz kapustę z górnych liści, Wytnij łodygę i przenieś do głębokiego garnka z wrzącą wodą.
Okresowo wyjmuj kapustę z patelni i zdejmij miękkie liście. Kontynuuj, aż usuniesz wszystkie odpowiednie liście.
Ryż opłucz, zalej gorącą wodą i przykryj przez 10 minut.
Obierz cebulę i drobno posiekaj, zetrzyj marchewki.
Włącz tryb "smażenie", wlej olej i smaż cebulę z marchewką na złoty kolor.
Weź połowę smażenia, do reszty dodaj koncentrat pomidorowy, gorącą wodę, liść laurowy, ziarna pieprzu i sól. Włącz tryb "marudzenie" na 10 minut.
Połącz ryż, mięso mielone, odłożoną pieczeń, sól, mielony pieprz i jajko.
Połóż trochę nadzienia na krawędzi liścia kapusty, wsuń boki do środka i zwiń luźną bułkę. Powtórz kroki z pozostałymi półfabrykatami i nadzieniem.
Wyjmij miskę multicookera, wlej płyn do osobnego naczynia i ostrożnie ułóż gołąbki.
Wlej z powrotem sos pomidorowy, przykryj i gotuj przez 1 godzinę i 20 minut w trybie "Duszenia".