dania główne 17.02.2022

Gołąbki w powolnej kuchence

1 godz. 50 min.
5 porcji
Gołąbki w multicookerze
ricka_kinamoto, stock.adobe.com
0

Uwielbiam gotować w powolnej kuchence! Dania są zawsze bogate, smaczne i pachnące. Pewnego dnia gotowałem w nim gołąbki. Oczywiście kapustę trzeba było ugotować w osobnym rondlu, ale smażę, sos i same gołąbki gotowałem już w powolnej kuchence.

Składniki

dla gołąbków:
  • kapusta (Biała) – 1 Kochan
  • pasta pomidorowa - 50 g
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • czarny pieprz - 3 groszek
  • sól - do smaku
  • woda (hot) – 1 l
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz kapustę z górnych liści, Wytnij łodygę i przenieś do głębokiego garnka z wrzącą wodą.

Okresowo wyjmuj kapustę z patelni i zdejmij miękkie liście. Kontynuuj, aż usuniesz wszystkie odpowiednie liście.

Ryż opłucz, zalej gorącą wodą i przykryj przez 10 minut.

Obierz cebulę i drobno posiekaj, zetrzyj marchewki.

Włącz tryb "smażenie", wlej olej i smaż cebulę z marchewką na złoty kolor.

Weź połowę smażenia, do reszty dodaj koncentrat pomidorowy, gorącą wodę, liść laurowy, ziarna pieprzu i sól. Włącz tryb "marudzenie" na 10 minut.

Połącz ryż, mięso mielone, odłożoną pieczeń, sól, mielony pieprz i jajko.

Połóż trochę nadzienia na krawędzi liścia kapusty, wsuń boki do środka i zwiń luźną bułkę. Powtórz kroki z pozostałymi półfabrykatami i nadzieniem.

Wyjmij miskę multicookera, wlej płyn do osobnego naczynia i ostrożnie ułóż gołąbki.

Wlej z powrotem sos pomidorowy, przykryj i gotuj przez 1 godzinę i 20 minut w trybie "Duszenia".

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy