Keczup to ulubiona przyprawa dodawana do wielu dań mięsnych. Co więcej, możesz to zrobić nie tylko w gotowym. Spróbuj upiec żeberka z dodatkiem keczupu. Jest zaskakująco smaczny i prosty!
Składniki
- żeberka wieprzowe - 1,5 kg
- ketchup - 4 art.
- mielona czerwona papryka - 1 łyżeczka
- liść laurowy (mielony) – 1 łyżeczka
- sól (duży) – 2 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Żeberka opłucz i osusz ręcznikami papierowymi.
Odetnij folie, nadmiar tłuszczu i pokrój żebra na segmenty.
Połącz wszystkie suche składniki: sól, zmieloną czerwoną paprykę i zmielony liść laurowy.
Dokładnie przetrzyj każdy kawałek powstałą mieszaniną.
Włóż wszystko do miski i odłóż na bok na 1 godzinę.
Żeberka posmarować keczupem, ułożyć na blasze wyłożonej folią, przykryć drugim arkuszem folii i piec przez 45 minut.
Delikatnie zdejmij górny arkusz folii i kontynuuj gotowanie przez kolejne 20 minut. Powinien tworzyć piękną złotą skórkę.
Ułóż żeberka na talerzu i udekoruj świeżą natką pietruszki.