dania główne 22.01.2022

makrela z ziemniakami i pomidorami w piekarniku

50 min
4 porcje
Makrela z ziemniakami i pomidorami w piekarniku
Emilio Ereza, stock.adobe.com
0

Sposobów na upieczenie makreli z ziemniakami jest wiele i jest to jeden z moich ulubionych. Pomidory zawierają naturalne kwasy, a to sprawia, że mięso rybne jest bardziej soczyste i delikatne. W przybliżeniu na tej samej zasadzie używamy cytryny lub innych owoców cytrusowych do gotowania.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść makrelę i natrzyj przyprawami rybnymi.

Pokrój pomidory i cytrynę w cienkie plasterki, nadziewaj rybę.

Posiekaj cebulę, cienko pokrój ziemniaki i włóż do formy.

Ułóż pozostałe pomidory na wierzchu, a na nich rybę.

Połóż plasterki cytryny na rybie i posyp wszystko posiekanymi ziołami.

Piec w 190 stopniach przez 30 minut pod folią i kolejne 10-15 bez.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy