W tym przepisie oprócz mięsa mielonego zostaną użyte kasza manna i ziemniaki. Należy je trochę dodać, aby nie zepsuć podstawowego smaku ryby. To samo dotyczy warzyw. Są wstępnie smażone, a następnie mieszane z resztą składników.
Składniki
- mielona ryba - 500 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- ziemniaki - 100 g
- Manka - 1 art.
- marchew (płytkie) – 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Zieleń - kilka gałązek
- Olej roślinny (bez zapachu) – 50 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i zetrzyj ziemniaki na drobnej tarce.
Posiekaj warzywa i obraną cebulę. Zetrzyj marchewki na drobnej tarce.
Aktywuj tryb "smażenia", rozgrzej trochę oleju i podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.
Połącz mieloną rybę, semolinę, jajko, ziemniaki, zioła, smażenie, sól i mielony pieprz. Odłóż na bok na 15 minut, aby semolina miała czas na pęcznienie.
Uformuj rękami małe placki tej samej wielkości.
Włącz program "SMAŻENIE", rozgrzej olej i smaż kotlety przez 4-5 minut z każdej strony.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy