Moja rodzina po prostu uwielbia owoce morza, więc takie dania często znajdują się na naszym stole. Dzisiaj opowiem wam jeden przepis z mojego wyboru na służbie-sałatka z krewetek, kalmarów i ziół. Jeden talerz zawiera wszystkie najsmaczniejsze składniki.
Składniki
- krewetki (schłodzone) – 400 g
- kalmary (macki) – 200 g
- pomidory koktajlowe - 300 g
- tuńczyk (w puszkach) – Polbank
- rukola - 10 gałązki
- sałata lodowa - 3 listek
- cytryna (do zgłoszenia) – pół
- olej kukurydziany - 30 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
- woda (wrząca woda) – 1,2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Schłodzone krewetki opłucz połową wrzącej wody, ostudź i obierz.
Gotuj macki kalmarów w pozostałej części wrzącej wody przez 3 minuty, ostudź i pokrój.
Rukolę, sałatę lodową opłucz, strząśnij wodą i rozerwij rękami.
Pokrój pomidory koktajlowe na małe kliny.
Połącz liście sałaty, pomidory, krewetki, tuńczyka i macki kalmarów.
Dodaj sól, mielony pieprz, olej i wymieszaj.
Podawaj gotową sałatkę z plasterkami cytryny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy