Najprostsze domowe baursaki można przygotować na kefirze z sodą. Plusem jest to, że w tym cieście nie ma drożdży, więc przygotowanie go zajmuje mniej czasu. Okazuje się, że jest to doskonałe rozwiązanie w pośpiechu, również z improwizowanych składników.
Składniki
- mąka - 400 g
- kefir - 200 ml
- jaja kurze - 1 rzecz
- cukier - 1 art.
- sól - 2 g
- soda spożywcza - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij trzepaczką kefir, cukier, sól, jajko i sodę.
Wlej tę mieszaninę do przesianej mąki i zagniataj ciasto.
Daj mu pół godziny odpoczynku pod ręcznikiem i zwiń w warstwę.
Pokrój małe baursaki w dowolny wygodny sposób. Usmaż je na głębokim tłuszczu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy