pierwsze dania
22.01.2022
Polska kapusta z wieprzowiną, boczkiem i warzywami
1 godz. 30 min.
6 porcji
Polski kapustnik to popularne danie, które jest dobrze znane wielu osobom. Istnieją różne przepisy na tę zupę, ale najbardziej podoba mi się ta opcja. Z aromatycznym boczkiem i dwoma rodzajami kapusty okazuje się szczególnie smaczny!
Składniki
- wieprzowina - 400 g
- boczek - 200 g
- kapusta (Biała) – 300 g
- kapusta kiszona - 150 g
- ziemniaki - 3 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- Olej roślinny - 3 art.
- czarny pieprz - 4 groszek
- sól - do smaku
- woda (oczyszczona) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, pokrój na małe kawałki i włóż do garnka.
Dodaj zimną wodę, czarny pieprz i gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.
Pokrój boczek, białą kapustę, obraną cebulę, ziemniaki i marchewkę.
Rozgrzej olej na głębokiej patelni, dodaj cebulę z marchewką i smaż przez 2 minuty.
Przenieś smażenie na patelnię, dodaj ziemniaki, boczek, oba rodzaje kapusty i gotuj przez 15 minut.
Sól, wyciśnij czosnek przez prasę i zdejmij z ognia.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy