Dania z kaczki mają dość specyficzny zapach, który nie jest zrozumiały dla wszystkich. Aby tego uniknąć, namocz ptaka w zimnej wodzie i dobrze spłucz. Mówię Ci, jak gotować pyszną zupę szczawiową z kaczką!
Składniki
- Kaczka - 500 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- szczaw - pół
- pietruszka - 4 gałązki
- ziele angielskie - 2 groszek
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 3 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz kaczkę, pokrój i przykryj zimną wodą przez 3 godziny.
Zmień wodę, dodaj ziele angielskie i gotuj przez 2 godziny na małym ogniu. Usuń piankę, która pojawi się podczas gotowania.
Rozbij surowe jajka, sól, pieprz i lekko ubij widelcem do miski.
Ciągle mieszając, delikatnie wlej mieszankę jajeczną do garnka z kaczką. Jajka ugotują się i zamienią w piękne sznurki.
Dodaj posiekany szczaw i natkę pietruszki, sól i po 2 minutach wyłącz. Zaparz zupę pod przykryciem przez 10 minut.
Podczas serwowania możesz udekorować talerze zupy pokrojonymi na kawałki gotowanych jajek.