Popularną japońską zupę miso można również przygotować z wieprzowiną. Ten dodatek sprawi, że danie będzie jeszcze bogatsze i smaczniejsze. Na pewno będziesz mile zaskoczony oryginalnym połączeniem sosu rybnego, pasty miso i aromatycznego mięsa!
Składniki
- wieprzowina - 300 g
- ziemniaki (średni) – 3 kawałki
- rzodkiewka - 150 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- szczypiorek - 2 stem
- pasta miso - 2 art.
- sos rybny - 2 art.
- sos sojowy - 1 art.
- Olej roślinny - 30 ml
- woda (filtrowane) – 1,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój na małe kawałki.
Obierz i pokrój ziemniaki, rzodkiewkę, marchewkę, cebulę.
Smaż wieprzowinę na oleju roślinnym na złoty kolor.
Dodaj cebulę, rzodkiewkę i kontynuuj gotowanie przez 3-5 minut.
Dodaj ziemniaki i marchewkę. Mieszaj i przykryj przez 5 minut.
Wlej wrzącą wodę i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
Osobno wymieszaj pastę miso, sosy rybne i sojowe. Dodaj kilka łyżek bulionu z patelni i wymieszaj.
Dodaj do zupy powstałą mieszankę i drobno posiekaną zieloną cebulę. Po 3 minutach wyłącz ogrzewanie i nalegaj pod pokrywką przez kolejne 15 minut.