pieczenie 22.01.2022

rogaliki francuskie z dżemem truskawkowym

40 min
10 porcji
Rogaliki francuskie z dżemem truskawkowym
Francesco83, stock.adobe.com
0

Zawsze przechowuję gotowe ciasto francuskie w zamrażarce. Świetnie pomaga, gdy chcesz ugotować pyszne rogaliki, a jednocześnie nie zadzierać z ciastem. W tym przepisie powiem Ci, jak upiec rogaliki francuskie z dżemem truskawkowym.

Składniki

dla rogalików:
do smarowania:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozmrozić ciasto w temperaturze pokojowej.

Rozwałkuj wałkiem do ciasta, poruszając się tylko w jednym kierunku. Wytnij te same Trójkąty.

Rozłóż trochę dżemu na szerokiej krawędzi trójkąta i delikatnie zwiń w rolkę.

Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i ułóż rogaliki, zachowując wystarczająco dużo miejsca między nimi.

Wymieszaj żółtko z mlekiem i posmaruj półfabrykaty silikonową szczoteczką.

Piecz rogaliki przez 10 minut w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i gotuj przez kolejne 7-10 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy