Zawsze przechowuję gotowe ciasto francuskie w zamrażarce. Świetnie pomaga, gdy chcesz ugotować pyszne rogaliki, a jednocześnie nie zadzierać z ciastem. W tym przepisie powiem Ci, jak upiec rogaliki francuskie z dżemem truskawkowym.
Składniki
- ciasto drożdżowe Francuskie - 500 g
- dżem (truskawkowe) – 150 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozmrozić ciasto w temperaturze pokojowej.
Rozwałkuj wałkiem do ciasta, poruszając się tylko w jednym kierunku. Wytnij te same Trójkąty.
Rozłóż trochę dżemu na szerokiej krawędzi trójkąta i delikatnie zwiń w rolkę.
Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i ułóż rogaliki, zachowując wystarczająco dużo miejsca między nimi.
Wymieszaj żółtko z mlekiem i posmaruj półfabrykaty silikonową szczoteczką.
Piecz rogaliki przez 10 minut w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i gotuj przez kolejne 7-10 minut.