Bardzo łatwy sposób na zrobienie niezwykłych naleśników! Są uwielbiane przez dorosłych i chętnie zjadane przez dzieci! Ogólnie ten przepis można nazwać podstawowym. Spróbuj zrobić ciasto słone lub przaśne i zastąp jabłka innymi owocami, a nawet warzywami.
Składniki
- jaja kurze - 2 kawałki
- śmietana - 100 g
- mąka - 200 g
- jabłka (średnie) – 3 kawałki
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- mielony cynamon - 0,5 łyżeczka
- cukier - 50 g
- sól - na czubku noża
- masło - 80 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój jabłka w średniej grubości plasterki. Ważne jest, aby krój był piękny!
Połącz jajka, śmietanę, cukier, sól i mielony cynamon.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mieszaj, aż będzie gładka.
Rozgrzej olej na patelni, łyżką placki i smaż przez 1 minutę.
Połóż na każdym cieście plasterek jabłka i kontynuuj gotowanie przez kolejne 1,5 minuty.
Ostrożnie odwróć placki i smaż przez 1,5 minuty z drugiej strony.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy