pieczenie 09.02.2022

ciasto dyniowe z kruszonką

1 godz. 10 min.
8 porcji
Ciasto dyniowe z kruszonką
fahrwasser, stock.adobe.com
0

To ciasto spodoba się nawet tym, którzy nie lubią dyni! Pachnący, z chrupiącym miękiszem, z łatwością może konkurować z wykwintnymi deserami. Proces gotowania nie jest pozbawiony trudności, ale w razie potrzeby poradzi sobie z nimi nawet początkujący.

Składniki

dla podstawy:
  • mąka - 260 g
  • masło - 120 g
  • cukier - pół szklanki
  • wanilina - na czubku noża
  • woda (zimna) – 20 ml
do nadzienia:
dla okruchów:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz przesianą mąkę, cukier i wanilinę.

Zetrzyj masło na tarce i wymieszaj z suchym kęsem.

Dodaj wodę, zagniataj ciasto, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.

Rozwałkuj ciasto wzdłuż średnicy formy, biorąc pod uwagę boki. Włóż do wysmarowanej formy, przykryj papierem do pieczenia i wlej gorącą fasolę. Piec 10 minut w 180 stopniach.

Obierz dynię, pokrój i umieść na małej patelni.

Dodaj cukier, wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

Schłodzić masę, zmielić blenderem zanurzeniowym.

Dodaj żółtko, cynamon, śmietanę i ubijaj mikserem elektrycznym przez 3-4 minuty.

Włóż nadzienie do ciasta, spłaszcz i wyślij do piekarnika na 20 minut. Tym razem temperatura nie powinna być wyższa niż 170 stopni.

Zetrzyj masło, wymieszaj z mąką i cukrem.

Zmiel masę rękami, aby uzyskać małe okruchy. Wstaw do lodówki na pół godziny.

Delikatnie posmaruj ciasto mlekiem, posyp okruchami i piecz przez kolejne 10 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy