To ciasto spodoba się nawet tym, którzy nie lubią dyni! Pachnący, z chrupiącym miękiszem, z łatwością może konkurować z wykwintnymi deserami. Proces gotowania nie jest pozbawiony trudności, ale w razie potrzeby poradzi sobie z nimi nawet początkujący.
Składniki
- Dynia - 300 g
- śmietana - 100 ml
- żółtka - 1 rzecz
- cukier - 100 g
- mielony cynamon - 0,5 CZ. l.
- woda - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, cukier i wanilinę.
Zetrzyj masło na tarce i wymieszaj z suchym kęsem.
Dodaj wodę, zagniataj ciasto, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
Rozwałkuj ciasto wzdłuż średnicy formy, biorąc pod uwagę boki. Włóż do wysmarowanej formy, przykryj papierem do pieczenia i wlej gorącą fasolę. Piec 10 minut w 180 stopniach.
Obierz dynię, pokrój i umieść na małej patelni.
Dodaj cukier, wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
Schłodzić masę, zmielić blenderem zanurzeniowym.
Dodaj żółtko, cynamon, śmietanę i ubijaj mikserem elektrycznym przez 3-4 minuty.
Włóż nadzienie do ciasta, spłaszcz i wyślij do piekarnika na 20 minut. Tym razem temperatura nie powinna być wyższa niż 170 stopni.
Zetrzyj masło, wymieszaj z mąką i cukrem.
Zmiel masę rękami, aby uzyskać małe okruchy. Wstaw do lodówki na pół godziny.
Delikatnie posmaruj ciasto mlekiem, posyp okruchami i piecz przez kolejne 10 minut.