Pyszne placki z niedrogich produktów. W sezonie kukurydzę w puszkach można zastąpić młodą, gotując ją w osolonej wodzie do miękkości. Możesz dodać dowolne warzywa. Lubię z koperkiem, zieloną cebulą i bazylią.
Składniki
- ryazhenka - 350 ml
- jaja kurze - 2 kawałki
- mąka - 100 g
- młoda cukinia - 200 g
- kukurydza (puszka) – 100 g
- Zieleń (Dowolna) – kilka gałązek
- soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- Olej roślinny (do smażenia) – 80 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj młodą cukinię.
Posyp solą, wymieszaj i odłóż na bok na 10 minut.
Wyciśnij startą cukinię z powstałego soku. Możesz to zrobić rękami lub gazą.
Opłucz kukurydzę, drobno posiekaj warzywa.
Wymieszaj ciepłe sfermentowane mleko i sodę.
Dodaj sól, mielony pieprz i lekko ubite jajka.
Dodaj cukinię, zioła, kukurydzę i mąkę. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
Posmaruj patelnię olejem i dobrze podgrzej. Łyżką wyłożyć małe wyspy ciasta i smażyć na złoty kolor z obu stron.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy