pieczenie 16.02.2022

placki z cukinią, ziołami i kukurydzą w puszkach

30 min
4 porcje
Placki z cukinią, ziołami i kukurydzą w puszkach
mariontxa, stock.adobe.com
0

Pyszne placki z niedrogich produktów. W sezonie kukurydzę w puszkach można zastąpić młodą, gotując ją w osolonej wodzie do miękkości. Możesz dodać dowolne warzywa. Lubię z koperkiem, zieloną cebulą i bazylią.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zetrzyj młodą cukinię.

Posyp solą, wymieszaj i odłóż na bok na 10 minut.

Wyciśnij startą cukinię z powstałego soku. Możesz to zrobić rękami lub gazą.

Opłucz kukurydzę, drobno posiekaj warzywa.

Wymieszaj ciepłe sfermentowane mleko i sodę.

Dodaj sól, mielony pieprz i lekko ubite jajka.

Dodaj cukinię, zioła, kukurydzę i mąkę. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.

Posmaruj patelnię olejem i dobrze podgrzej. Łyżką wyłożyć małe wyspy ciasta i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy