Jakie dania mięsne lubisz najbardziej? Na przykład uwielbiam przepyszne steki. Ostatnio szczególnie podobało mi się gotowanie ich z filetów z indyka. Aby mięso nie było suche, przyprawiam je mieszanką oleju, czosnku i ziół.
Składniki
- pierś z indyka - 500 g
- koperek - 5 gałązki
- pietruszka - 5 gałązki
- rozmaryn - 2 gałązki
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa z oliwek - 2 art.
- masło - 50 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pierś z indyka, osusz i pokrój w steki.
Posyp solą, mielonym pieprzem i pozostaw do marynowania na 10 minut w temperaturze pokojowej.
Koperek, pietruszkę i rozmaryn opłucz, strząśnij i drobno posiekaj.
Wymieszaj warzywa z oliwą z oliwek i czosnkiem przepuszczonym przez prasę.
Roztop masło na patelni, ułóż steki i smaż przez 5-6 minut z każdej strony.
Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw mięso pod przykryciem na 10 minut.
Ułóż steki na talerzu i posmaruj mieszanką ziół, czosnku i oleju.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy