dania główne 22.01.2022

Gruzińskie chinkali z wołowiną

1 godz. 10 min.
6 porcji
Gruzińskie chinkali z wołowiną
Nickola_Che, stock.adobe.com
0

Co może być smaczniejszego niż pikantne Gruzińskie chinkali? Soczyste, pachnące, ze świeżą kolendrą i apetyczną adjiką-po prostu objadanie się! Dzielę się moim ulubionym przepisem, który kiedyś przywiozłem z samej Gruzji.

Składniki

do testu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przesiej mąkę do głębokiej miski i zbierz zjeżdżalnią.

Dodaj sól, ciepłą wodę i zagniataj plastikowe ciasto.

Posyp ciasto mąką, przykryj folią spożywczą i odłóż na pół godziny.

Obierz cebulę i posiekaj w blenderze. Drobno posiekaj kolendrę, weź trochę do podania.

Połącz mieloną wołowinę, cebulę, kolendrę, sól, chmiel suneli i zmielony czarny pieprz.

Stopniowo dodawaj wodę, dobrze mieszając masę, aż będzie gładka.

Uformuj ciasto w kiełbasę, pokrój na kawałki tego samego rozmiaru.

Rozwałkuj każdy kawałek w cienkie ciasto wielkości dłoni.

Umieść nadzienie na środku i ostrożnie, zbierając ciasto w fałdy, przyklej chinkali.

Odetnij górę nożem. Powtórz z resztą ciasta i nadzieniem.

Wlej sól, liść laurowy i chinkali do wrzącej wody. Gotuj przez 14 minut po ugotowaniu.

Wyłowić chinkali łyżką cedzakową, ułożyć na talerzu, posypać kolendrą i zmieloną czerwoną papryką. Podawaj razem z adjika.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy