Co może być smaczniejszego niż pikantne Gruzińskie chinkali? Soczyste, pachnące, ze świeżą kolendrą i apetyczną adjiką-po prostu objadanie się! Dzielę się moim ulubionym przepisem, który kiedyś przywiozłem z samej Gruzji.
Składniki
- mąka - 3 szklanki
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda (ciepły) – 200 ml
- liść laurowy - 2 kawałki
- mielona czerwona papryka - do smaku
- Adjika (do zgłoszenia) – 100 g
- mielona wołowina - 500 g
- cebula - 2 kawałki
- kolendra - pół
- chmiel-suneli - 0,5 CZ. l.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 1 łyżeczka
- woda - 2 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przesiej mąkę do głębokiej miski i zbierz zjeżdżalnią.
Dodaj sól, ciepłą wodę i zagniataj plastikowe ciasto.
Posyp ciasto mąką, przykryj folią spożywczą i odłóż na pół godziny.
Obierz cebulę i posiekaj w blenderze. Drobno posiekaj kolendrę, weź trochę do podania.
Połącz mieloną wołowinę, cebulę, kolendrę, sól, chmiel suneli i zmielony czarny pieprz.
Stopniowo dodawaj wodę, dobrze mieszając masę, aż będzie gładka.
Uformuj ciasto w kiełbasę, pokrój na kawałki tego samego rozmiaru.
Rozwałkuj każdy kawałek w cienkie ciasto wielkości dłoni.
Umieść nadzienie na środku i ostrożnie, zbierając ciasto w fałdy, przyklej chinkali.
Odetnij górę nożem. Powtórz z resztą ciasta i nadzieniem.
Wlej sól, liść laurowy i chinkali do wrzącej wody. Gotuj przez 14 minut po ugotowaniu.
Wyłowić chinkali łyżką cedzakową, ułożyć na talerzu, posypać kolendrą i zmieloną czerwoną papryką. Podawaj razem z adjika.