Gotowanie na ognisku jest o wiele łatwiejsze niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Zwłaszcza jeśli jesteś przyzwyczajony do korzystania z kuchenki gazowej. Ta sama zasada, tylko większa skala! I na przykład proponuję gotować soczyste żeberka wieprzowe w kotle.
Składniki
- żeberka wieprzowe - 1 kg
- cebula - 3 kawałki
- Olej roślinny - 2 art.
- papryka (wędzony) – 1 art.
- suszone chili - 1 łyżeczka
- woda - 1 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój żeberka na porcje i smaż na oleju na ogniu, aż będą rumiane ze wszystkich stron.
Wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso zacznie odchodzić od kości.
Dodaj posiekaną cebulę i smaż dalej bez przykrycia, aż będzie miękka.
Dodaj wszystkie przyprawy i smaż żeberka w kotle przez kolejne 5-7 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy