Tak prosty, ale tak pyszny włoski makaron z pewnością spodoba się miłośnikom tuńczyka w puszce, oliwek i aromatycznych ziół. Nie ma tu nic zbędnego, więc wybierz ten przepis, jeśli wolisz proste dania.
Składniki
- tuńczyk (puszka w oleju) – 1 Bank
- pióra makaronu - 200 g
- oliwki - 1 Bank
- oliwa z oliwek - 1 art.
- czosnek - 2 ząbki
- bazylia - 2-3 listek
- mielony czarny pieprz - 1 szczypta
- sól - 0.5 CZ. l.
- włoskie zioła - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj makaron do Al Dente.
Drobno posiekaj czosnek i smaż go przez kilka sekund na oliwie z oliwek.
Spuść płyn z oliwek i wyślij tam na patelnię.
Po kolejnej minucie dodaj tuńczyka rozgniecionego widelcem i trochę oleju.
Dusić wszystko razem przez 3-4 minuty, włożyć makaron i dusić jeszcze tyle samo.
Dodaj sól, pieprz i włoskie zioła, wymieszaj i rozłóż makaron na talerzach. Udekoruj go liśćmi bazylii.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy