Wydaje się, że kuskus jest jedną z najbardziej niedocenianych owsianek w codziennej diecie. Ale to nie jest nawet egzotyczna roślina, ale tylko płatki pszenne, po prostu przetworzone w nieco nietypowy sposób. Nawiasem mówiąc, Czy wiesz, że najbliższym krewnym kuskusu jest kasza manna?
Składniki
- filet z kurczaka - 200 g
- kuskus - 150 g
- cukinia - 150 g
- marchew - 50 g
- cebula - 0.5 kawałki
- Zieleń - 5 gałązki
- Olej roślinny - 3 art.
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój warzywa i kurczaka na dowolne kawałki – Lubię większe.
Zalej kuskus wrzątkiem, aby przykrył go centymetrem i pozostaw do spęcznienia na 5-7 minut.
Podsmaż cebulę i marchewkę w oleju roślinnym, a po 2-3 minutach dodaj cukinię.
Dusić warzywa razem przez 5 minut i ułożyć do nich kurczaka.
Gdy kurczak będzie gotowy, po około 7-10 minutach wlej kuskus do warzyw, dopraw do smaku i pozwól potrawie trochę zaparzyć pod przykryciem.
Posyp wszystko posiekanymi ziołami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy