Unikasz smażonych potraw? Następnie dla Ciebie następny przepis na gołąbki bez smażenia-warzywa są dodawane do mięsa mielonego na surowo. To nie tylko sprawia, że danie jest zdrowsze, ale także oszczędza czas. Takie gołąbki są przygotowywane na świeżym bulionie, używam mięsa, warzyw lub grzybów.
Składniki
- kapusta (Biała) – 1 Kochan
- bulion mięsny - 700 ml
- sos pomidorowy - 180 ml
- czarny pieprz - 3 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- mielona wieprzowina - 350 g
- ryż - 150 g
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wytnij łodygę i przenieś kapustę do garnka z wrzącą wodą.
Od czasu do czasu wyjmij kapustę z wody i zdejmij gotowe liście widelcem.
Ryż opłucz pod bieżącą wodą, zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.
Obierz cebulę i drobno posiekaj, zetrzyj marchewki.
Połącz mięso mielone, ryż, cebulę, marchewkę, jajko, sól i mielony pieprz.
Połóż trochę nadzienia na krawędzi liścia kapusty i zwiń kopertą. Powtórz procedurę z pozostałymi liśćmi.
Przykryj dno patelni liśćmi kapusty, luźno połóż gołąbki na wierzchu.
W osobnym rondlu zagotuj bulion, dodaj sos pomidorowy, sól i ziarna pieprzu. Gotuj przez 10 minut.
Wlej bulion pomidorowy do garnka z gołąbkami, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę.
Gotowe gołąbki nalegaj 10-15 minut po wyłączeniu.