Słodka jagoda jest często używana do produkcji napojów, soków, likierów i wina. A jaka pyszna galaretka z irgi! Dzisiaj powiem Ci, jak się gotuje. Dostosuj ilość cukru, koncentrując się na swoim smaku.
Składniki
- Irga - 200 g
- skrobia kukurydziana - 4 art.
- cukier - 3 art.
- woda - 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel Irgu w blenderze.
Zagotuj wodę, dodaj posiekaną irgę i gotuj przez 3 minuty.
Odcedź kompot przez sito, aby pozbyć się ciał stałych.
Ponownie zagotuj powstały płyn, dodaj cukier.
Wymieszaj skrobię z odrobiną zimnej wody.
Wlej drobny strumień skrobi do gotującego się kompotu, ciągle mieszając. Gotuj wszystko razem przez 2 minuty i zdejmij z ognia.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy