Uwielbiam, gdy w sosie pojawiają się małe kawałki warzyw lub ziół, więc zwykle nie używam blendera. Dzisiaj spróbujmy ugotować popularny Béarnaise w tym formacie. Uzbrój się w cierpliwość, uważność i zabierz się do pracy!
Składniki
- żółtka - 3 kawałki
- szalotka - 1 rzecz
- masło - 200 g
- ocet winny (biały) – 3 art.
- wino (biały) – 120 ml
- estragon - 2 gałązki
- czarny pieprz - 2 groszek
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Na małej patelni połącz ocet, wino, cebulę, czarny pieprz i estragon. Gotować na wolnym ogniu przez 8-10 minut.
Wyłącz ogrzewanie, Usuń czarny pieprz i estragon. Masę lekko schłodzić.
Umieść patelnię na kuchence, włącz niskie ciepło. Dodaj żółtka po jednym na raz, dokładnie mieszając trzepaczką.
Zdejmij patelnię z ognia, dodaj masło, sól i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy