Poza sezonem kalafior nie jest najtańszą ucztą, zwłaszcza jeśli nie masz własnego ogrodu warzywnego. Dlatego proponuję zaopatrzyć się w nią z wyprzedzeniem, a zawsze będziesz mieć kilka słoików pysznej gotowej przekąski. Bardzo podoba mi się pikantne połączenie kalafiora z pomidorem.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozłóż kalafior na małe różyczki i gotuj we wrzącej wodzie przez około 3-4 minuty.
Wrzuć różyczki do durszlaka, pozwól im spłynąć i całkowicie ostygnąć.
W razie potrzeby obierz pomidory i zmiel je w blenderze z pieprzem.
Wlej sos do rondla, dodaj olej, zmiażdżony czosnek, sól i cukier.
Zagotuj pomidory i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu.
Włóż kapustę do koncentratu pomidorowego i gotuj przez kolejne 10 minut.
Dodaj ocet, gotuj przez kilka minut i ułóż przedmiot w słoikach.
Napełnij kapustę pozostałym sosem do góry i zwiń.