solone grzyby na zimno na zimę

40 min
2 puszki po 0,5 l
Solone grzyby na zimno na zimę
natagolubnycha, stock.adobe.com
0

Jaka jest różnica między solonymi grzybami a marynowanymi? Proces solenia nie oznacza użycia octu: tylko sól i przyprawy. Dziś proponuję solić grzyby w klasyczny zimny sposób. Po 1,5 miesiącu grzyby można podawać do stołu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj Grzyby, oczyść z piasku i gruzu leśnego, Usuń nogi. Następnie dobrze opłucz grzyby, umieść w głębokim pojemniku, zalej zimną wodą i pozostaw do namoczenia pod uciskiem na 2 dni. Zmieniaj wodę co 6-8 godzin.

Namoczone grzyby dokładnie spłucz pod bieżącą wodą.

Na dnie emaliowanej patelni do solenia umieść umyte liście chrzanu, trochę soli i pieprzu oraz część czosnku pokrojonego w plasterki.

Następnie ułóż namoczone grzyby warstwami z czapkami do dołu, posypując solą (w ilości 40 g soli na 1 kg grzybów), pozostałym czosnkiem i pieprzem.

Umieść talerz o odpowiedniej wielkości na grzybach, uciskaj na talerzu (wygodnie jest użyć słoika z wodą). Wyślij patelnię z przedmiotem obrabianym w chłodne miejsce (Maksymalna temperatura nie przekracza 8°C).

Po 40-45 dniach grzyby będą gotowe do spożycia. Zapakuj solone grzyby w czyste słoiki, Zamknij Nylonowe pokrywki i wyślij do lodówki.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy